Uporaba eteričnih olj
| Članek je bil prebran 895 krat.

Eterična olja se uporabljajo za aromaterapijo in čiščenje zraka ter drugih površin ali predmetov. Njihova učinkovitost temelji na skoncentriranosti zdravilnih rastlin v močan ekstrakt oziroma izvleček, ki ga je običajno potrebno pri uporabi redčiti. Večina eterična olja uporablja za odišavljanje prostorov, pri čemer se uporablja običajne izparilnike s svečko, ki segreva eterično olje pomešano z vodo, ki se nahaja nad svečko. To je najcenejši način izparevanja eteričnega olja, žal pa je tudi najbolj potraten in najmanj učinkovit. Pri segrevanju s svečko se namreč večina zdravilnih učinkovin eteričnega olja preveč pregreva, to pa pomeni, da dragocene kapljice vržemo v nič. Pri izbiri najbolj primernega načina izparevanja eteričnega olja je zato smiselno poseči po dražjih, a zelo učinkovitih difuzorjih, ki v polnosti izkoristijo zdravilne učinkovine olja in jih enakomerno razpršijo po prostoru.

Namen eteričnih olj ni prikrivanje neprijetnih vonjav

Čeprav jih mnogi uporabljajo za to, da bi skrili neprijeten vonj ali smrad, pa je glavna funkcija eteričnih olj prečiščevanje zraka, kar pomeni, da z njimi v zraku uničimo bakterije, ki so povzročitelji razpadanja in gnitja. Eterična olja tako še zdaleč nimajo samo vloge dišave, ampak so predvsem razkuževalci in nas lahko zaščitijo pred morebitnimi bakterijami, virusi ter drugimi povzročitelji raznih bolezni.

eterična oljaKatera olja so najboljša za odišavljanje in čiščenje zraka?

Za prečiščevanje in odišavljanje prostorov so najpogosteje v uporabi eterična olja sivke, evkaliptusa, bora, jelke, brina, bergamotke, ciprese, pelargonije, rožnega lesa, petitgraina, itd. Pri kvalitetnih eteričnih oljih se običajno uporablja tudi kakovostna in razgradljiva embalaža za kozmetiko. Običajno so olja polnjena v stekleničke, na katerih so napisane tudi vse ključne sestavine, ki se nahajajo v olju. Steklenička je nato večinoma zapakirana še v škatlico iz papirja, na kateri so tudi navodila, kako se olje pravilno uporablja in dozira.

Očistite in razkužite svoj dom na naraven način in poskusite katerega izmed eteričnih olj, ki smo jih omenili zgoraj.

© 21. 09. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.