Tunizija – arabska kultura na dosegu roke
| Članek je bil prebran 1.027 krat.

Tunizija, uradno Republika Tunizija, je obmorska država, umeščena ob Sredozemsko morje na severnoafriški obali, glavna vera pa je islam. Na zahodu in jugozahodu meji na Alžirijo, na jugovzhodu meji na Libijo, na severu in vzhodu pa jo obdaja Sredozemsko morje. Najsevernejša točka Tunizije je Rt Angela, ki je hkrati tudi najsevernejša točka celotne afriške celine, njeno glavno mesto pa je Tunis.

Približno 40 odstotkov države predstavljajo obronki Sahare, največje puščave na svetu, preostali del tunizijskega ozemlja pa predstavlja rodovitna zemlja. Ker je obala zelo blizu notranjosti države in je tudi lahko dostopna, je Tunizija skozi zgodovino igrala pomembno vlogo. Pomembna je bila že v antičnih časih, saj so si jo Feničani izbrali za postavitev njihove najpomembnejše kolonije – Kartagine, kasnejši rimski kolonisti pa so jo uporabljali kot skladišče žita.

Popolna destinacija za krajše potovanje

Ker je Evropi najbližja država, je zelo primerna destinacija za krajše potovanje. Najlažje se pot opravi z letalom, za vse, ki želijo državo prepotovati s svojim avtomobilom ali motorjem, pa je na voljo pot s trajektom iz Italije, ki pa je daljša in v povprečju traja okoli 27 ur.

Nepozabne dogodivščine v Sahari

Puščava je za vse, ki ne živimo ob ali v puščavi, novo, neznano in neskončno zanimivo okolje, ki nas vabi z obljubami različnih nepozabnih dogodivščin. Za raziskovanje Sahare lahko najamete terenski avtomobil in se ob pomoči navigacije odpravite na raziskovanje. V Sahari obvezen postanek zahteva Mos Espa, kjer se nahaja ena izmed snemalnih lokacij popularne filmske franšize Vojna zvezd. V puščavi na vas čaka tudi mogočno slano jezero, odpravite pa se tudi na razgledno točko Belvedere v kraju Touzer, kjer vas bo presenetila v skalo vklesana glava tunizijskega predsednika.

Turistični vrvež

Za vse, ki vam avanturizem ni najbolj pri srcu, Tunizija ponuja številna letovišča, ki so urejena po načelih arabske arhitekture, zato lahko nekaj arabske kulture izkusite že kar v letoviščih. Med turisti je zelo priljubljeno mesto Monastir. V bližini glavnega mesta Tunis pa se nahaja vasica Sidi Bou Said, ki s svojo belo-modro romantično podobo privablja veliko obiskovalcev, velja pa za eno najlepših tunizijskih znamenitosti. Če želite izkusiti pristno arabsko kulturo, pa je obvezen obisk katere izmed medin, starega mesta za obzidjem, najdemo pa jih v prav vsakem mestu.  Za najlepšo in najbolj ohranjeno tunizijsko medino velja medina v mestu Kairouan. Obdana je s 3,5 kilometrov dolgim opečnatim zidom in obrambnimi stopli iz 18. stoletja. Kairouan pa je za muslimane četrto najpomembnejše mesto na svetu zaradi velike mošeje, ki je najpomembnejša mošeja v severni Afriki, sedemkratni obisk mošeje pa lahko nadomesti romanje v Meko.  

Razvajanje po arabsko

Tunizija pa ponuja tudi številne možnosti sprostitve in razvajanja. Privoščite si namakanje v hamamu oziroma turški kopeli, ki jih je mogoče najti po celotni Tuniziji. Za namen turških kopeli je bilo veliko naravnih toplih vrelcev uporabljanih namreč že v rimskih in punskih časih. Izbirate lahko med modernimi hamami, ki ponujajo luksuzno spa izkušnjo ali pa se prepustite razvajanju v katerem izmed bolj tradiconalnih hamamov.

© 21. 09. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.