So virtualni strežniki naša prihodnost?
| Članek je bil prebran 1.219 krat.

Čas je, da pričnemo ne samo pisati o prednostih in slabostih različnih vrst spletnih gostovanj, temveč, da tudi pišemo in razmišljamo o prihodnosti spletnih gostovanj. Kaj si lahko lastniki spletnih strani, blogov, trgovin obetajo v prihodnje. Ugiba se že, da so klasična in deljena gostovanja nekoliko ‘passe’ oz. da so nekoliko preživeta. Seveda so še vedno koristna za večino spletnih uporabnikov, a se ob vsem potencialu VPS gostovanja, ki ga bomo predstavili v prihajajočih vrsticah, da slutiti zelo zanimivo spletno prihodnost v kateri bomo uporabniki medmrežja imeli veliko več / ponovno nadzor nad našimi podatki, internet pa ne bo tako centraliziran kot je to sedaj. Kaj pravite na to?

Virtualni strežnik in virtualno gostovanje – kaj je to?

Virtualni strežnik je navidezni zasebni strežnik. Fizično je strežnik sicer razdeljen med več uporabnikov, a del pomnilnika, trdega diska in procesorja je samo vaš. V primeru navadnega VPS gostovanja je VPS odvisen od glavnega strežnika (kar lahko včasih povzroči težave z gostovanjem). A pri VPS gostovanju v oblaku je uporabniška izkušnja veliko boljša, saj oblak zagotavlja več prostora, VPS pa ni odvisen od posamičnih strežnikov ampak od množice njih (ko se en pokvari, drugi delujejo naprej, vaša spletna stran pa deluje nemoteno).

Potencial VPS gostovanja za domačo in poslovno rabo

VPS je dandanes dostopen že vsakomur. Še pred nekaj leti ni bilo tako in zato si ga marsikdo, kljub temu, da bi potreboval svoj lasten, virtualni strežnik, ni mogel privoščiti. A cene RAM-a, pomnilnika oz. prostora za hranjenje podatkov nenehno padajo, cena elektrike pa je tudi relativno nižja in bo še bolj, zaradi česar je tudi cena VPS gostovanje padla in bo še.

VPS je zanimiv za zasebno rabo, za vse, ki imate svoje spletne strani, bloge, majhne spletne trgovine, ki jih urejate od doma. Težave, ki se pojavijo doma so nezanesljiva internetne povezave, pri čemer se, kadar internet ne dela, tudi ne more dostopati do podatkov itd. VPS je super, saj je zanesljiv in omogoča nenehen dostop do podatkov (t.im. redundanca). Ker omogoča veliko prostora, tudi ni strahu, da ga ne bi bilo dovolj za vse aplikacije, ki jih želite uporabljati ali za težke datoteke (npr. množica fotografij v spletni trgovini ali veliko vsebine in dokumentov na spletni strani). VPS omogoča tudi nadzor nad lastnimi podatki, do katerih lahko dostopate od kjerkoli, kar deljeni serverji ne omogočajo.

Za poslovno rabo (velike spletne trgovine, spletne strani z videoigrami, strani z veliko prometa) pa je VPS naravnost odličen. Ne samo zato, ker je zanesljiv, omogoča veliko prostora za shranjevanje in nadzor, ampak tudi onemogoča zakasnitve v prenosu podatkov (t.im. latentnost).

VPS ima torej veliko zanimivega potenciala za vse uporabnike spleta, saj kažejo, da prihodnost ne leži več toliko na odvisnosti do velikih strežnikov, ampak lahko vsak uporabnik uporablja svoj lasten (virtualni) strežnik. Še bolje vam bodo na vprašanje kaj je VPS gostovanje odgovorili pri Žabcu, izkušenem in verodostojnem ponudniku spletnih gostovanj, znali pa vam bodo tudi svetovati ali je VPS primeren tudi za vaše potrebe.

© 23. 06. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.