Registracija domene
| Članek je bil prebran 1.167 krat.

Registracija domene je razmeroma enostaven in hiter postopek, če se ga lotite na prav način. Večina domeno registrira pri enem izmed slovenskih, torej domačih ponudnikov njene registracije, nekateri pa pogledajo tudi preko naših meja. Razlog za to je običajno predvsem nižja cena letne registracije določene domene, ki si jo tuji ponudniki lahko privoščijo na račun večje konkurence in nižjih cen na tujem. Pri registraciji domene je ključno, da se zanjo odločite takoj, ko se domislite, kakšno naj bi bilo domensko ime vaše spletne strani. Če boste odlašali, vas namreč pri registraciji takšne domene z lahkoto prehiti kdo drug.

Naj vas ne prehiti konkurenca

Spletna stranČe gre za spletno stran vašega podjetja, izdelka ali storitve, je toliko pomembneje, kakšna bo domena vaše spletne strani ali trgovine. Pri izbiri je potrebno biti inovativen, hkrati pa jasen, tako da je spletnim uporabnikom ob pogledu na vašo domeno takoj jasno, kaj je vaša dejavnost, kaj prodajate oziroma kaj proizvajate. Smiselno se je ogibat domen, ki niso razločne oziroma spletnemu uporabniku ne povedo, za kaj gre. Takšne domene bodo uporabniki medmrežja tudi precej redkeje poiskali na lastno pest. Dobro izbrana in premišljena domena lahko pomeni tudi boljšo pozicijo na Google-u.

Pri registraciji domene je potrebno najprej preveriti, če je želena domena še prosta in na voljo. Če je domena še prosta, lahko nadalje izbiramo med obilico domenskih končnic. Nekateri ponudniki registracije tako ponujajo tudi izbiro med več kakor 100 domenskimi končnicami. Cene se razlikujejo glede na končnico, ki jo izberete. Med cenejšimi so običajno končnice .eu in .si, dražje pa .com, .net in .org. Izbira domenske končnice naj bi bila v prvi vrsti utemeljena predvsem s ciljno skupino, na katero ciljate. Če je to domač, slovenski trg, potem je končnica .si gotovo najbolj primerna. Kljub temu je ob registraciji končnice .si pametno registrirati tudi domeno .com ali katero izmed drugih priljubljenih domenskih končnic, da s tem v polnosti zaščitite svojo blagovno znamko in s tem konkurenci povsem preprečite, da bi registrirala domeno, enako vaši, z drugo končnico.

© 21. 09. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.