Prihodnost gradnje je pasivna gradnja
| Članek je bil prebran 1.341 krat.

Razvoj gre tudi na področju gradnje v smer trajnostnega napredka in skrbi za okolje. Mnogi strokovnjaki iz tega področja so zato prepričani, da je standard gradnje, ki se bo uveljavil tudi v prihodnje, pasivna gradnja. Pasivna hiša je v preteklosti veljala za precej drago naložbo, še zlasti v primerjavi s klasično gradnji, zato so se številni lastniki novogradenj raje odločali za klasično gradnjo, pri tem pa je marsikdo pozabil, da bo potrebno tako narejeno hišo vzdrževati tudi čez 10 ali 20 let, ko bodo šli energenti s svojimi cenami najverjetneje domala v nebo. Danes se razlika v ceni za gradnjo klasične in pasivne hiše manjša, zato se vse več lastnikov zemljišč odloča za pasivno gradnjo. Strokovnjaki so si povečini edini, da je to stroškovno in energetsko upravičeno, saj je mogoče samo z minimalno večjo investicijo v gradnjo dosegati več varčnosti in udobja na dolgi rok. Da bi neka hiša bila zares pasivna, moramo paziti na več komponent pri gradnji objekta. Veliko pozornosti je potrebno nameniti izolaciji ostrešja, tal in sten, vgradnji oken in vrat (pri tem moramo izbrati varčna okna in vrata, ki dosegajo pasivne standarde), doseganju zrakotesnosti, prezračevanju z rekuperacijo, itd. Vse to lahko vpliva na nižje stroške ogrevanja in večjo energetsko učinkovitost objekta. Kot gradnja vsakega objekta, terja tudi pasivna gradnja strog nadzor izvedbe del in skrbno načrtovanje gradbenih del.

varčna oknaPrednosti pasivne gradnje in pasivne hiše

Običajno strokovnjaki iz tega področja navajajo predvsem tri glavne prednosti, ki odlikujejo pasivno gradnjo v primerjavi s klasično hišo. Te glavne prednosti so: stabilna temperatura, varčnost in konstantno prezračevanje. Pa si poglejmo, kaj te prednosti pomenijo za lastnike pasivnih hiš.

Toplotna prehodnost pasivne hiše

Pri pasivni hiši je zelo pomemben vidik zrakotesnost in doseganje čim nižje toplotne prehodnosti. Da bi to dosegli, je potrebno zagotoviti pravilno vgrajeno toplotno izolacijo, s katero se prekinejo vsi toplotni mostovi (pri terasah ali balkonih, zunanjih stopnicah, itd.). Da lahko govorimo o varčni pasivni hiši mora biti toplotna prehodnost zunanjih sten okoli 0,11 W/m2K (odvisno od velikosti in razgibanosti oblike stene). Pri ostrešju je priporočena prehodnost 0,10 W/m2K, pri čemer strokovnjaki svetujejo, naj se vgradi minimalno 40 cm izolacije. Pod samo hišo je dovolj 25 cm izolacije.

Kot že omenjeno morajo biti varčna tudi okna in druge zasteklitve. Za pasivno hišo veljajo pri vgradnji oken posebni standardi. Okna morajo biti troslojno zastekljena, zelo dobro mora biti izoliran tudi okvir. Toplotna prehodnost okna naj bi tako dosegala vrednost 0,8 W/m2K, pri steklu pa 0,5 ali več.

Preberite si tudi, kaj pomeni naravna gradnja!

© 18. 05. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.