Poslovanje podjetij v času velikih sprememb
| Članek je bil prebran 482 krat.

Koronsko leto 2020 je poslovni svet izzvalo z globalno epidemijo (pandemijo) koronavirusa. Ta je s sabo prinesla socialno, ekonomsko in politično krizo, ki se pozna v vseh obdobnih poročilih poslovanja slovenskih podjetij, brez dvoma pa že spreminja tudi celotno svetovno gospodarstvo.

Sprememba

Do razvoja in blaginje z akcijskim načrtom

Ob spopadanju s spremembami je še posebej aktualna misel predsednika uprave Mercatorja Tomislava Čizmića, da so spremembe stalnica, ki se ji prilagajamo vsak dan. Vsak dan in povsod iščemo rešitve, ki bi oblažile obstoječe in predvidljive posledice. Seveda vsi razmišljamo o nepredvidljivem. Pri iskanju rešitev, tudi v vsakodnevnem življenju, smo marsikdaj zelo nerodni, je zapisal prvi mož Mercatorja.

Da bo nerodnosti pri poslovanju in vodenju podjetij v času epidemije čim manj, je Združenje Manager v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravilo Akcijski načrt za višjo rast produktivnosti z 38 ukrepi, ki naj bi zagotovili dolgoročni razvoj in blaginjo Slovenije. Predvsem pa je namenjen temu, da se kot družba pogovorimo in dogovorimo, kako in s kakšnimi ukrepi zagotoviti uspešno in razvito državo s stabilnim političnim in pravnim sistemom, dobro infrastrukturo, finančno vzdržnim in dostopnim zdravstvom, solidnimi pokojninami ter dobro raziskovalno in izobraževalno sfero. Vse to so tudi pogoji za osebni razvoj posameznikov in gospodarski razvoj države, je prepričana Medeja Lončar, predsednica Združenja Manager.

Pet korakov za učinkovito soočanje z nepredvidljivim

Epidemijo covid-19 budno spremlja tudi svetovalna družba Deloitte, ki redno pripravlja napovedi njenih posledic za gospodarstvo, praktične nasvete za poslovanje in priporočila za uspešno izpolnjevanje obveznosti podjetij v skladu z veljavnimi ukrepi. Za učinkovito poslovanje v nepredvidljivem položaju poudarjajo pet ključnih korakov, ki prav tako lahko prispevajo k večji produktivnosti:

 1. Delo od doma: Podjetja naj v čim večji meri zaposlenim omogočijo delo od doma.
 2. Ocena finančnih posledic: Pomembno je sprotno predvidevanje posledic, ki jih epidemija lahko ima na poslovanje podjetij, prav tako je treba oceniti finančne posledice spremenjenih razmer.
 3. Upravljanje denarnih tokov: V trenutnem položaju je seveda pomembno tudi upravljanje denarnih tokov, in to v celotni dobavni verigi.
 4. Ocena pogodbenih obveznosti: Še en pomemben korak je ocena vpliva epidemije na pogodbene obveznosti s poslovnimi partnerji.
 5. Obvladovanje ključnih tveganj: Za zagotovitev neprekinjenega poslovanja je pomembno tudi prepoznavanje in obvladovanje ključnih tveganj.

Problemi so lahko tudi nove priložnosti

Med bolj ranljivimi so v teh časih zagotovo majhna podjetja, ki pa so hkrati tudi najbolj fleksibilna, kar pomeni, da lahko probleme in težave hitreje spremenijo v nove priložnosti. V Zavarovalnici Triglav so posebej zanje pripravili šest praktičnih nasvetov, kako se uspešno soočiti s trenutnimi izzivi:

 1. Negovanje odnosov s strankami in poslovnimi partnerji
 2. Spodbujanje in motiviranje zaposlenih
 3. Iskanje novih poslovnih izzivov
 4. Prepoznavanje pomanjkljivosti in optimizacija poslovanja
 5. Povezovanje in mreženje
 6. Družbena odgovornost

Nasveti so podrobno predstavljeni na spletnem mestu s pomirjajočim imenom Vse bo v redu, opremljeni pa so tudi s spodbudnimi primeri malih podjetij in samostojnih podjetnikov, ki so se v preteklih mesecih uspešno soočili z novonastalo situacijo. Da bo kljub negotovosti v prihodnosti spisanih še več pozitivnih zgodb.

© 21. 09. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.