Naravna gradnja
| Članek je bil prebran 646 krat.

Eden izmed zanimivih trendov v gradnji je naravna gradnja. Gre za gradnjo na tradicionalne načine, pri kateri se uporabljajo naravni, avtohtoni materiali. Eden izmed priljubljenih načinov naravne gradnje je tudi primer hiše, narejene na način spodbijanca.

Kako izgleda gradnja spodbijanca?

Pri tem gre za enega izmed tradicionalnih načinov gradnje pri nas. Danes se taka gradnja v posodobljeni verziji pogosto pojavlja v naravni gradnji. Pri tem načinu se najprej postavi skeletna lesena nosilna konstrukcija, t.i. leseni okvir. Stene so sestavljene z brunami (pokonci postavljena lesena debla). Med brunami pustimo majhen razmak, približno 5 cm, vmesni prostor pa zapolnimo s toplotnim izolatorjem (seno, ki ga namočimo v blato ali ilovico in dodatek žagovine). Na steno na obe strani pribijemo letvice (pod 45 stopinjami). Letvice postavimo na 3-5 cm narazen, z njimi pa se povezuje leseni okvir z brunami. Z letvicami objektu zagotovimo statično trdnost. Na koncu jih ometemo z ilovnatim ometom, nato pa še s finim (iz mivke in apna). V Sloveniji je na ta način postavljenih že kar nekaj enodružinskih hiš.

Kakšno stavbno pohištvo se uporablja v naravni gradnji?

Stavbno pohištvo, ki ga vgrajujemo pri objektih, grajenih na način naravne gradnje, je leseno. V tovrstne objekte se torej vgrajujejo lesena okna, lesena vrata in drugo stavbno pohištvo iz lesa.

naravna gradnjaAli je naravna gradnja energijsko varčna?

Da bi bil objekt energijsko varčen, morajo biti zunanje stene široke kar 42 cm (brez ometa). Če želimo varčnost objekta izboljšati, potem se na zunanjo stran stene lahko doda trstične plošče ali pa plast lesnih vlaknenk. S tem se lahko bistveno izboljša toplotna izolativnost.

Koliko stane naravna gradnja?

Takega načina gradnje se zaenkrat večina lastnikov zemljišč loti v lastni izvedbi, saj ni veliko podjetij, ki bi nudilo celostno izvedbo naravne gradnje (spodbijanca) od začetne do zaključne faze. Prednost tega je, da je cena za materiale precej nizka (med 100-400 eur/m2).

© 23. 06. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.