Kdaj klicati SOS 112?
| Članek je bil prebran 1.391 krat.

Nikoli ne moremo vedeti, kdaj se bomo sami znašli v situaciji, ko bomo potrebovali številko 112. Gre za telefonsko številko za nujno medicinsko, gasilsko, veterinarsko pomoč, za pomoč reševalcev ali policije. Številko 112 naj bi poznali vsi ljudje, dobro je, da to številko naučimo tudi svoje otroke, saj so od enega klica pogosto odvisna mnoga življenja. Ker je številka sos 112 namenjena za nujne primere, je ljudje ne smejo uporabljati, ko ne gre za resne nesreče. Pa si najprej oglejmo, kdaj sploh poklicati 112!

sos 112Številka sos 112 je namenjena za:

Na klic 112 se najpogosteje najprej odzove policija in gasilci. Preberite si več, če vas zanima poklic gasilca.

Kaj povedati, ko kličemo 112?

Najprej moramo povedati kdo kliče. Nato povemo, kaj je težava oziroma, kaj se je pravzaprav zgodilo (opišemo nesrečo, naravno ujmo, prežečo nevarnost, itd.). Za reševalne enote so pomembni še podatki, kje se je nesreča zgodila, kdaj se je zgodila in koliko je ponesrečenih oseb. Dobro je, da je klicatelj ocenil tudi, kako resne in kakšne so poškodbe poškodovancev in da zna kontaktni osebi pojasniti, v kakšnem stanju se trenutno nahajajo (opis okoliščin). Pri tem mora povedati, če so na kraju nesreče kakršne koli nevarne snovi, poškodbe napeljav, požari, itd. klicatelj mora navesti tudi, kakšno pomoč pravzaprav potrebujejo (medicinsko, gasilce, veterinarsko, itd.).

V sili je mogoče namesto klica poslati besedilni klic v sili SMS. V tem primeru je potrebno navesti, kaj se je zgodilo in napisati, kakšno vrsto pomoči potrebujete. Preden sporočilo pošljete, je dobro preveriti, ali so vpisani podatki točni in pravilni. Takšen poslani besedilni klic se nato izpiše na najbližje ležečem Centru za obveščanje. Operater lahko vidi posredovano sporočilo, hkrati pa približno lokacijo pošiljatelja. Operater na besedilni klic v sili odgovori pisno. Če ima dodatna vprašanja, se ta izpišejo na zaslonu telefona. Takšen besedilni klic v sili je v prvi vrsti namenjen naglušnim in gluhim ljudem, poslati pa ga je moč iz vseh mobilnih telefonov.

V vsakem primeru je pomembno, da klicatelj ohrani mirno kri in najprej pomaga sebi, nato pa drugim. Če so na kraju nesreče poleg ponesrečencev tudi druge osebe, je najprej prvo pomoč potrebno poiskati pri njih. Klic v sili 112 pokličite, v kolikor situacije sami niste sposobni obvladati. Klic na številko sos 112 je tak, da operater ob klicu samodejno pridobi podatke o lokaciji in telefonski številki klicatelja. Prav tako se pogovori snemajo. Ti podatki se hranijo za pol leta, vsakršna zloraba klica na številko 112 pa je kazniva. Ker lahko s klicem in pravočasnim ukrepanjem rešimo življenja, je pomembno, da ob raznih nesrečah ali nevarnostih odreagiramo mirno in premišljeno. Klic opravimo, ko smo ustrezno ocenili situacijo in bomo reševalni ekipi na drugi strani žice znali podati osnovne podatke o nesreči.

Preberite tudi, kaj potrebujete za v porodnišnico. Več!

© 06. 12. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.