Kdaj in zakaj po arhitektov nasvet?
| Članek je bil prebran 1.257 krat.

Ko se odločamo o nakupu stanovanja, ki ga je potrebno obnoviti ali pa o prenovi lastnega, a že dotrajanega, stanovanja, velikokrat ne vemo na koga se obrniti po nasvet. Primanjkuje nam idej, zato je vprašanje ali nam lahko programi in aplikacije dostopne na internetu ponudijo isto kot kakšen arhitektov nasvet. In po kakšni ceni je mogoče pridobiti strokovno mnenje? Odgovore na ti vprašanji bomo predstavili v nadaljevanju.

Kakšna je dobra arhitektura?

Gre za kompleksno vprašanje, saj je tudi delo arhitekta dandanes vse bolj kompleksno. A v osnovi dobro arhitekturo odlikujejo trije dejavniki: dialog s prostorom umestitve, funkcionalno najboljša rešitev prostorov ter estetika prostorov. V praksi je tako, da vsi trije dejavniki niso nujno v ravnovesju. Včasih prevlada estetika, včasih funkcionalnost itd. Slaba arhitektura ni takoj tista, kjer en dejavnik močno prevlada nad drugimi, ampak je tista arhitektura, ki v prostoru ne funkcionira ali ga poslabša.

Kako nam arhitektov nasvet lahko izboljša življenje?

Arhitektura je še vedno eno veliko sivo polje za večino ljudi. Povsem jasno je, da se je v primeru novogradnje nujno obrniti na arhitekta, da ta naredi načrt bodočega doma. V primeru renovacije je pa tako, da si marsikdo misli, ”pa saj jaz to zmorem.” A kakšne so dobrobiti od tega, da se pri obnovi obrnemo na arhitekta?

  1. Načrt obnove. Ali sploh veste, kako se lotiti prenove? Arhitekt si bo ogledal trenutno stanje nepremičnine, ga premeril in poslikal in vam nato izrisal več možnosti izgleda stanovanja. Slednje pride še kako prav, še posebej, če nameravate kakšno steno rušiti oz. spreminjati tloris stanovanja.
  2. Prenova tlakov, inštalacij itd. Dobra stran arhitektove storitve je, da naredi tudi načrt prenove tlakov in vam predloži nekaj možnosti novih tlakov, pri čemer upošteva tudi vaše želje. Končna izbira je vaša. Ob tem naredi tudi načrt menjave električne napeljave in vodovodnih inštalacij (če je slednje seveda potrebno). Pri tem se pred začetkom del sestane z izvajalcem vsakokratnih del in preveri ali so potrebne še kakšne spremembe v načrtu in po potrebi le-tega prilagodi realni situaciji. Sami lahko seveda izberemo tlake, na elektriko in kako morajo biti speljani kabli in položene vodovodne cevi pa se skorajda nihče med nami ne spozna. Če boste menjevali tudi okna in vrata pa se že sedaj tukaj preberite na kaj je pri tem potrebno paziti.
  3. Izbira materialov. Kdo od vas se spozna na materiale in njihove lastnosti? Skorajda nihče, z izjemo tistih, ki delajo v tej stroki. Tukaj pa pride arhitektov nasvet še kako prav, saj se vsak dan ukvarja z opremljanjem in načrtovanjem in pozna materiale, njihove lastnosti in kako se bodo obnesli čez 5, 10, 15 in več let.

Če torej niste prepričani kako lahko vi sami izboljšate vaš bivalni prostor, se vsekakor obrnite po pomoč arhitekta, katerega cilj je ravno to: da izboljša okolje in poišče estetske in hkrati funkcionalne rešitve.

© 23. 06. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.