Katera okna so najboljša?
| Članek je bil prebran 980 krat.

Ko menjavamo stara okna ali pa kupujemo nova za novogradnjo, se gotovo vprašamo tudi, katera okna bi bila najboljša izbira za naš dom. Ponudnikov na slovenskem trgu je veliko, pri čemer to ni zagotovilo, da so vsi tudi enako kvalitetni in da pri vseh za svoj denar zares dobite največ. Cena je tako gotovo eden od dejavnikov, ki jih imamo v mislih, ko se odločamo, ni pa dobro, če pri odločitvi gledamo samo na ceno. Okna najbrž kupujemo vsaj za 10 let, po možnosti pa še za dlje, zato je 100 evrov razlike pri ceni majhna, lahko pa pomeni veliko razliko v kakovosti okna. Skozi okno bomo torej gledali vsaj dekado, deset let ga bomo redno uporabljali tudi za zračenje, zato je pod črto najbolj pomembno, da okno brezhibno deluje, da je stabilno, kompaktno, opremljeno s kvalitetno zasteklitvijo, profili in okovjem. To pomeni, da se včasih pri začetni ceni splača plačati kak evro več, če za nekoliko višjo ceno dobimo večslojno zasteklitev ali pa boljše okovje.

material okenPomembno je tudi, da pri izbiri oken pazimo na material oken. Večina oken je izdelana bodisi iz plastike bodisi iz aluminija bodisi iz lesa. Nekateri se odločajo tudi za kombinacije omenjenih materialov, npr. alu-les. Pri izbiri materiala je najpomembneje, da ocenimo, za kam kupujemo okno in kako ga bomo večinoma uporabljali. Če gre za pasiven ali nizkoenergijski objekt, potem plastika in aluminij odpadeta, možna pa je kombinacija aluminija in lesa, čeprav je najbolje izbrati kar leseno stavbno pohištvo – torej lesena okna in lesena vrata. Tudi stilsko les najbolje sodi k pasivnim in nizkoenergijskim zgradbam. Povsem druga pesem je, če se odločite, da bi radi zasteklili velike steklene površine (panoramska okna, steklene fasade, ipd.) – v tem primeru je najbolje izbrati aluminijasta okna, saj je aluminij izredno lahek, a še vedno stabilen, da dobro drži tudi večje konstrukcije, ki jih želimo zastekliti. Aluminij je povrh vsega tudi najbolj hvaležen med vsemi tremi materiali, ko gre za mehansko odpornost. Lahko ga je tudi vzdrževati, nekateri proizvajalci pa pravijo, da je ob pravilni negi praktično večen. Plastična okna so primerna za klasično grajene bivalne enote. Večina uporabnikov je z njihovim delovanjem zadovoljna, njihov edini minus je nemara ekološki vidik (odpadni stranski produkti pri proizvodnji tovrstnih oken, ki negativno vplivajo na okolje). Plastičnih oken nekateri ne želijo namestiti na svoj dom tudi zato, ker gre za umeten material, pri katerem kondenz (nabiranje vodne pare na notranji strani oken) ni redek pojav. Res je namreč, da lesena okna dihajo in so v tem smislu zračna. To pomeni, da se vam kondenz ne bo nabiral, s tem pa se izognemo tudi plesni in visoki vlagi v zraku.

Odgovor na vprašanje, katera okna so torej najboljša, je odvisen od tega, za katere namene jih boste uporabljali in na kakšen tip gradnje oziroma na kakšen objekt jih želite namestiti. Preden se odločite za določen material oken, preverite njegove prednosti in slabosti. Seveda je pomembna tudi cena, a nikar se na koncu ne odločite le na podlagi nje. Izberite kakovost in okna, s katerimi boste zadovoljni na dolgi rok.

© 25. 07. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.