Katera okna so najbolj energetsko varčna?
| Članek je bil prebran 938 krat.

Novejše izvedbe oken se označujejo kot energetsko varčne, vendar se pojavi vprašanje, katera se najboljše izkažejo pri najmanjši porabi energije. Preverite, katere karakteristike so pri izbiri energetske učinkovitosti okna pomembne in kako izbrati okno, ki zadostuje energetskim potrebam posameznika.

Kaj sploh pomeni energetska učinkovitost?

Okna so eden glavnih elementov stavbe, skozi katera se izgublja največ energije. Ta lahko predstavlja tudi 25 %. Učinkovita izbira oken lahko poskrbi za bistveno zmanjšanje izgube, ki gre skozi okna. Okna so na splošno danes bolje izolirana, hkrati je zagotovljena boljša montaža, ki prepreči uhajanje toplote skozi okna. Stara enoslojna okna so povsem energetsko neučinkovita in ne zadržujejo dovolj toplote v stanovanju. Zamenjava oken z energetsko varčnimi bo že z dvoslojno zasteklitvijo pokazala občutne prihranke pri ogrevanju.

Lastnosti energetsko učinkovitega okna

Pri izbiri oken je več dejavnikov, ki vplivajo na odločitev. Pomembna je velikost steklenih površin, ki zagotavlja svetlost, prezračevanje, oblika oken in druge estetske značilnosti, kot so barve in materiali. Tehnologija je napredovala v vseh vidikih in izbire je vse več. Enako velja pri funkcionalnih lastnostih, kot je zvočna in toplotna izolacija okna. Sodobna energetsko varčna okna naj bi imela prehodnost skozi okvir in steklo manj kot 1,6 W/m²K. Manjša kot je prehodnost, večjo izolacijo in energetsko učinkovitost bo okno nudilo. Na drugi strani pa je pomembna tudi zaščita pred zvokom iz okolice. Ta je predvsem odvisna od lokacije stanovanjskega objekta. V mestih je dobra zvočna izolacija nujna, v hiši na samem pa je ta lastnost manj potrebna.

Nakup oken pri preverjenih proizvajalcih

Kakovost energetsko učinkovitega okna je precej odvisna od proizvajalca. Na voljo je ogromno ponudnikov, ki pa ponujajo različno kakovostna okna. Pri nakupu je potrebno biti kritičen in dobro preveriti lastnosti pri različnih proizvajalcih in ne zgolj zaupati besednim obljubam. Preverjeni strokovnjaki z ustreznimi certifikati bodo zagotovili kakovost, kot jo obljubljajo.

Pri energetski učinkovitosti je potrebno biti pozoren na izgube energije pri vseh elementih okna, okvirju, krilu in steklu. Izkušeni proizvajalci bodo najbolje svetovali, kakšna toplotna izolacija je potrebna za učinkovitost individualnih potreb.

© 21. 09. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.