Je ločevalna dieta zdrava?
| Članek je bil prebran 1.149 krat.

Ločevalna dieta je ena izmed tistih diet, o kateri smo vsi slišali že veliko različnih informacij. Nekateri prisegajo nanjo in so prepričani, da je ena izmed bolj učinkovitih diet, spet drugi je ne marajo ali pa z njo niso dosegli ciljev, ki so si jih pred hujšanjem zastavili. Ne glede na to, kaj ste doslej že slišali o njej, vam najprej predstavljamo nekaj osnovnih dejstev, na katerih temelji ločevalna dieta.

hujšanje1.     Ločevalna dieta traja 3 mesece

Marsikdo ne ve, da je ločevalna dieta ena izmed najbolj dolgotrajnih diet, saj traja kar 90 dni oziroma 3 mesece. Ta podatek je pomemben zlasti zato, ker mnogi za tako dolgo dieto nimajo volje ali časa, zato prehitro odnehajo in ne dosežejo želenih rezultatov. Za to, da bi bila ločevalna dieta torej zares uspešna, jo moramo natančno in dosledno izvajati prav vseh 90 dni. Namen te diete namreč ni samo 90-dnevno spremenjeno prehranjevanje, ampak predvsem to, da se posameznih navadi na pravilnejši in bolj uravnotežen vnos dnevnih kalorij. Poleg tega je ta dieta neločljivo povezana tudi z redno dnevno vadbo.

2.     Debelost je posledica nepravilne kombinacije prehrane

Ločevalna dieta temelji na ugotovitvi, da je debelost vedno povezana tudi z nepravilnim kombiniranjem hrane. Zaradi takšne nepravilne kombinacije hrane se pri posameznikih lahko pojavijo tudi razne zdravstvene težave. Raziskave kažejo tudi ti, da je s pravilnim vnosom hrane in hranilnih snovi mnoge težave mogoče povsem odpraviti, hkrati pa na ta način izgubimo odvečne kilograme.

3.     Ločevalne diete naj se lotijo zdravi posamezniki

Ker je ta dieta precej dolgotrajna in stroga, naj bi se je lotili samo tisti posamezniki, ki so fizično povsem zdravi. Pred pričetkom diete je zato najbolje obiskati osebnega zdravnika, ki lahko naredi krvno sliko in pregleda celotno telo. Na ta način se posameznik lahko prepriča, da izvajanje takšne diete zanj ni nevarno. Ločevalna dieta namreč spreminja metabolizem, na kar se telo pri vsakem posamezniku odzove na drugačen način.

4.     Ločevalna dieta deluje le, če se je strogo držimo

Skrivnost uspeha pri 90-dnevni ločevalni dieti je, da se strogo držimo navodil diete. Dieta temelji na tem, da 90 dni vsak dan uživamo drugo vrsto hrane, na vsak 29. dan diete pa smemo piti le vodo. Učinek diete je zares viden, v kolikor se predpisanega vrstnega reda tudi dosledno držimo. Zajtrki so vse dni diete sadni, da telo vsak dan diete prejme zadosti vitaminov. Pri tem je pomembno samo to, da vsak dan uživamo le eno vrsto sadja. Preko celega dneva moramo nato popiti 2 litra vode, po posameznem obroku pa še skodelico čiste zelenjavne ali goveje juhe. Strogo je potrebno upoštevati tudi količino hrane pri posameznem obroku. Večerje morajo biti tako kar polovico bolj skromne (po količini) kot so kosila.

5.     Poleg prehrane, še vadba!

Seveda samo ločevanje živil ni dovolj. Da bi bila ločevalna dieta zares uspešna, je potrebno izvajati tudi vadbo. Najbolje je, da si posameznik izbere vadbo, ki jo ima rad in jo izvaja vsaj 4-krat tedensko. Vadbe se je dobro držati tudi po končani 90-dnevni dieti.

Več o tem, kaj smemo jesti, če se odločimo za ločevalno dieto, pa smo za vas pripravili v tem prispevku.

Glede na to, da je ločevalna dieta deležna tako nasprotujočih si mnenj, si marsikdo ne upa odločiti zanjo. Nekaterim je pomagala do idealne teže, spet drugim se je zdela preveč stroga in neučinkovita. Nekateri strokovnjaki opozarjajo celo na nekatere manj zaželene in manj zdrave plati ločevalne diete. Več o tem si lahko preberete tule.

© 25. 07. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.