Inhalatorji
| Članek je bil prebran 1.095 krat.

Čedalje več ljudi, ki imajo dihalne težave, uporablja inhalatorje. Danes na tržišču obstajajo različne vrste inhalatorjev, a vsi bolj ali manj učinkovito pomagajo dostaviti določeno zdravilo do pljuč in naprej v telo.

Inhalatorji zelo učinkovito pomagajo ublažiti zdravstvene tegobe s pljuči, kot so prehlad in kašelj, astma, bronhitis in bronhiolitis, kronično obstruktivne pljučne bolezni, gripa, virusne in bakterijske okužbe, rinitis, laringitis, sinuzitis, pljučnica in ostale vrste bolezni dihal. Za vsako vrsto bolezni vam zdravnik predpiše določeno zdravilo, ki ga s pomočjo inhalatorja lažje dostavite neposredno v pljuča in s tem zmanjšate odlaganje zdravila v ustih in žrelu, kar ima lahko stranske posledice. Uporaba inhalatorjev je priporočljiva tudi za splošno ohranjanje zdravja ali kot preventiva pred boleznimi.

Fantek z inhalatorjemInhalatorji se med seboj razlikujejo glede na obliko energije, ki jo potrebujejo za svoje delovanje (npr. ultrazvok, stisnjen zrak ali kisik): aerosolni inhalatorji učinkovito lajšajo težave v spodnjem delu pljuč, kot so bronhitis, vneto grlo ali prehladi. Ultrazvočni inhalatorji s pomočjo visokofrekvenčnih valov razpršujejo zdravilo na manjše delce ter so idealni za lajšanje obolenj spodnjih in zgornjih dihalnih poti. Kompresorski inhalatorji imajo edinstven sistem, ki se vrti med premikanjem uporabnika. Inhalator je hitrejši in učinkovitejši od običajnega inhalatorja, saj čas terapije prepolovi, uporabljajo pa ga lahko tako otroci kot tudi odrasli. Posebna posodica za zdravila omogoča razpršitev delcev, ki postanejo ekstremno majhni in zato lahko prodrejo globlje v pljuča ter s tem učinkovitejše lajšajo težave. Žepni inhalatorji so zelo priročni za kronične bolnike, ki potrebujejo inhalator v vsakem trenutku, da sebi olajšajo dihanje. Prenosni inhalatorji so zelo učinkoviti, preprosti za uporabo in lahki za vzdrževanje. Uporabljajo jih lahko tako otroci, starejši, kadilci in ljudje, ki si želijo okrepiti svoje zdravje. Otroški inhalatorji, se od navedenih inhalatorjev razlikujejo le po zunanjem videzu, da so otrokom bolj privlačni.

Izbiro vrste inhalatorja je potrebno prilagoditi vašim potrebam. Če na primer veliko potujete, naj bo inhalator čim manjši, kompakten in lahek za prenašanje. Inhalatorji se lahko razlikujejo tudi po dodatkih, kot so ustni nastavek, torbica za shranjevanje, otroška maska in maska za odrasle.

© 23. 06. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.