Evropska domena
| Članek je bil prebran 949 krat.

Domena .eu je domenska končnica, ki je nastala leta 2005. Gre za nacionalno domensko končnico in je generična top level domena. Z njo upravlja evropsko združenje EURid, domenska končnica .eu pa je na voljo za organizacije in prebivalce znotraj Evropske unije. Domensko končnico .eu torej lahko registrira vsako podjetje, organizacija ali fizična oseba, ki ima stalno prebivališče ali sedež podjetja v Evropski uniji, na Norveške, v Liechtensteinu ali na Islandiji.

domenaZ domensko končnico .eu se pogosto označuje in vzpostavlja skupna evropska identiteta raznolikih narodov evropske unije. Večina držav znotraj unije običajno poleg registracije običajnih domenskih končnic (npr. .com, .net, .org, .info, .biz, itd.) registrira tudi končnico .eu. S to končnico spletne strani ciljajo predvsem na evropski trg. Domena je med lastniki spletnih strani precej priljubljena, saj je bilo do leta 2007 – torej v zgolj 2 letih obstoja te domene –  registriranih že preko 11 milijonov domen s to domensko končnico. Največ tovrstnih domen je bilo registriranih v Nemčiji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji in v Franciji. Pri nas se s tovrstnimi domenami ne srečujemo zelo pogosto, so pa prisotne in bodo v prihodnosti najverjetneje še pridobivale na veljavi.

Koliko stane domena .eu?

Mnogi ponudniki – registrarji za prvo leto registracije domene nudijo zelo nizke cene – okoli 3,5 – 4 evrov. Vsako naslednje leto je zakup registracije nekoliko dražje (okoli 9 -10 evrov na leto).

Nekatere domene .eu so rezervirane ali blokirane, kar pomeni, da jih ne morete izbrati. Domensko ime take domene mora biti sestavljeno iz najmanj 2 in največ 64 črk, plus končnica eu.

Zakaj .eu?

Končnica .eu je odličen način, da uporabniki spleta po vsej Evropski uniji izvejo za vašo blagovno znamko, storitve ali izdelke. S takšno domeno se lahko na spletu uspešno predstavite, učinkovita spletna prisotnost pa danes pomeni že polovico uspeha. Končnica .eu tako podjetjem, organizacijam in fizičnim osebam omogoča, da se povežejo z uporabniki po vsej EU.

© 23. 06. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.