Vzgoja otrok danes
| Članek je bil prebran 1.436 krat.

Pravijo, da ima vsaka generacija svoje posebnosti in da so si generacije lahko med sabo izjemno različne. Če tega morda ne opazimo pri sosednjih generacijah, pa so omenjene razlike še kako vidne pri današnjih najmlajših, ki so zaradi okolja in časa, v katerem bivajo ter zaradi današnje vzgoje in spremenjenih pravil, povsem drugačni od otrok izpred 15 ali 20 let. Temu bo moralo slediti tudi izobraževanje in seveda vzgoja.

StarševstvoPreveč permisivnosti, premalo dolžnosti

Mnogi strokovnjaki in pedagoški delavci so prepričani, da je ključni problem današnje vzgoje permisivnost. Preveč poudarka je na pravicah, ki jih imajo otroci, premalo pa se poudarja, da obstajajo tudi meje, ki jih ne smemo prestopiti in pravila, ki se jih je potrebno brezpogojno držati. Otroci so zato pogosto izpostavljeni navzkrižnemu ognju – doma so deležni permisivnosti, katero je kot vzgojno metodo najlažje prakticirati, v šolah pa se od njih kar naenkrat nekaj zahteva in pričakuje. Ne preseneča torej, da otroci v takšnih okoliščinah ne zmorejo slediti tempu in se na razmere odzovejo nepredvidljivo, pogosto celo nasilno.

Vztrajnost in doslednost

Zlati ključ za postavljanje in ohranjanje meja, ki jih želimo pri otroku vzpostaviti, sta vztrajnost in doslednost, oboje pa terja veliko potrpljenja in časa. Vzgoja nikakor ni mačja malica, temveč starševska največja življenjska naloga ter izziv, pri katerem se bo slej ko prej izkazalo, kako uspešen je bil. Starši temu življenjskemu projektu namenjajo različno pozornosti, za uspešno vzgojo pa je vsekakor potrebna vsa starševska skrb in ves čas, ki ga otrok terja.

© 25. 07. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.