V les raje vrtajte le s svedri za les
| Članek je bil prebran 444 krat.

Odločili ste se za nakup vrhunskega vrtalnika priznane blagovne znamke, s katerim boste brez težav kos različnim opravilom v hiši in delavnici. Da si boste zagotovili odlične rezultate in hkrati dobro skrbeli tudi za svoj najljubši kos ročnega orodja, je pomembno, da se opremite še s pravimi svedri. Ker v kovino pač ni dobro vrtati lukenj s svedri za les.

Vrtanje les

Za vsak material obstaja sveder

Da bo ob vrtanju lukenj površina okoli njih ostala nepoškodovana, je ključno, da za to nalogo izberete pravi sveder. In pri tem nimamo v mislih zgolj pravega premera in dolžine svedra. Vrtalni svedri se – čeprav se nepoznavalcu na prvi pogled morda zdijo bolj ali manj enaki, saj so navsezadnje vsi namenjeni vrtanju lukenj – med seboj bistveno razlikujejo glede na:

Te tri lastnosti namreč določajo, koliko smemo posamezni sveder obremeniti. Svedri za vrtanje v beton imajo na primer tršo konico, ki omogoča tudi vrtanje v keramične ploščice. Nasprotno imajo svedri za les zelo ostre prirezovalne konice, ki zagotavljajo hitro vrtanje gladkih lukenj. Za vrtanje v les je zato najboljše izbrati svedre za les.

Pomembna je tudi prava oblika

Les je sicer mehek material, v katerega lahko luknjo zvrtate tudi s svedri za kovino, vendar bodo rezultati v vsakem primeru boljši, če boste za delo izbrali prave namenske svedre. In pri tem nista pomembna le dolžina in premer samega svedra za les, temveč tudi njegova oblika. Različne oblike namreč omogočajo vrtanje zelo različnih vrtin: od vrtanja globokih izvrtin v mehek les do vrtanja izvrtin z velikim premerom v masiven les.

© 27. 05. 2022 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.