Pomen posameznih končnic pri domenah
| Članek je bil prebran 1.625 krat.

Ko se odločite za registracijo določene domene za vašo spletno stran, lahko izbirate tudi med različnimi še prostimi spletnimi naslovi in posameznimi končnicami. Seveda poteka registracija same domene po principu, kdor prvi pride, tudi prvi melje, zato je pomembno, da svoj želeni naslov tudi čim prej registrirate.

Hišice s končnicami domenKo izberete naslov, pa se morate odločiti tudi za končnico vaše domene. Pri nas so najpogostejše končnice .si in . com, pojavljajo pa se tudi številne druge. Ko se torej odločate za samo končnico domene je dobro, da poznate, kaj pomenijo določene končnice. Na ta način boste svojo spletno stran opremili z bolj smiselno in primerno domeno. Najpogostejša in dobro poznana slovenska končnica je končnica .si. Ta končnica predstavlja lokacijo – gre torej za končnico naše države. Vsaka država ima svojo specifično končnico – ZDA na primer .us, Nemčija .de, Anglija .uk, Hrvaška .hr itd. Naslednja izjemno pogosta in svetovno znana končnica je končnica .com. Gre za zelo prepoznavno končnico domen, ki izhaja iz angleške besede commercial. Verjetno smo se domala vsi srečali tudi s končnico .net – navadno se takšna končnica uporablja, ko gre za domeno v povezavi z omrežno strukturo oziroma netom – gre namreč za okrajšavo besede network.

Med končnicami je pogosta še .org, ki so jo sprva za svojo jemale predvsem neprofitne organizacije, sčasoma pa se je razširila tudi drugod. Pri tej končnici gre za okrajšavo besede organization. Končnica .info je nadalje namenjena predvsem informativnim spletnim stranem. Nekoliko manj pogosta je še končnica .biz, ki se uporablja za poslovne strani in izhaja iz angleške besede business. Končnico .eu se uporablja za domeno Evropske Unije, .gov pa za vladne strani.

© 21. 09. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.