Normailije v orodjarstvu
| Članek je bil prebran 365 krat.

Orodjarstvo

Pri izdelavi izdelkov proizvodnja podjetja potrebujejo posebne priprave, za katere se uporablja izraz orodja. Delo z orodji tako omogoča ponovljivost izdelave izdelkov, možnost doseganja visokih toleranc pri izdelkih, možnost izdelave več izdelkov hkrati z več-gnezdnimi orodji in prihranek na času.
Orodja se izdelujejo v t.i. orodjarnah. To so posebni oddelki znotraj podjetij ali pa samostojne delavnice, ki se ukvarjajo zgolj z izdelavo orodji z namenom za svojo domačo podjetje ali pa je to njihova glavna dejavnost in orodja prodajajo ostalim proizvodnim podjetjem, ki nimajo svojih orodjarskih delavnic.

Orodje

Vrste orodji

Poznamo več vrst orodji:

Orodje je namensko oblikovana in konstruirana glede na izdelek, kateri se bo izdeloval preko takega orodja.

Normalije

Orodja so sestavljena iz več elementov. Posamezni elementi pa so lahko standardizirani za več orodji.  Za take elemente se je uveljavil izraz normalije. Orodjarske normalije za celoten svetovni trg izdelujejo posebej za to usposobljena podjetja. To vsem podjetjem ki se ukvarjajo z orodjarstvom, ali pa orodja uporabljajo omogoča dobro dostopnost.

Splošno lahko orodjarske normalije delimo na normalije za forme (Uporaba pri orodjih za brizganje) in normalije za štance (Uporaba pri orodjih za preoblikovanje).

Med normalije za forme spadajo: Ohišja, Vgradne plošče, Izolacijske plošče, Dolivki, Temperirani elementi in sistemi, Merilniki pretokov, Regulatorji temperature, Prijemala, Šobe, Vpenjala, Dvižni elementi in Označevalni žigi.

Med normalije za štance spadajo: Modularni sistemi za štancanje, Navojen enote, Kalibri, Transporterji, Podložni trakovi.

© 21. 02. 2024 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.