Nazaj k naravi – vgradnja lesenih oken
| Članek je bil prebran 1.561 krat.

Ljudje se vse pogosteje odločajo za lesena okna. To velja tudi pri novogradenjah, kjer je v ospredju energetska učinkovitost in trajnostna gradnja. Ljudje se odločajo za lesena okna zaradi specifičnih in povsem edinstvenih lastnosti lesa.

Zid iz opekLesena okna so se skozi leta povsem spremenila. Večina izmed nas se najbrž še spominja lesenega okna na starejših hišah starih staršev ali celo svojih staršev – to so bila slabo zatesnjena okna, skozi katera je pozimi pihal in zavijal veter. Ko so na tržišču svoj primat zahtevala PVC okna, so se lesena okna za nekaj časa pomaknila nekoliko v ozadje in izpopolnila svojo sestavo. Danes so lesena okna narejena na drugačen način, v primerjavi s starejšimi lesenimi okni pa pomenijo ogromen napredek. Kdor se za lesena okna ne more odločiti zaradi starih neprijetnih spominov, se lahko pomiri – lesena okna danes pomenijo enakovredno zaščito in izolacijo, kakor okna iz drugih materialov.

Odločitev za lesena okna je odločitev za »biti bližje naravi«. Les je živ, diha in z njim diha tudi prostor. Lesena okna vseeno nudijo optimalno toplotno in zvočno zaščito oziroma izolacijo. S takšnimi okni ste nekoliko bolj neposredno povezani z okoljem, ki vas obdaja. Takšna okna so še posebej zaželena in dobrodošla pri objektih, ki se gradijo po principu nizkoenergijskih ali pasivnih hiš. Pri teh gradnjah namreč umetni materiali nikakor ne pridejo v poštev. Če so torej lesena okna ustrezna za gradnje stavb, ki tako pazljivo spremljajo porabo in izgubo energije po posameznih prostorskih enotah, potem smo lahko prepričani, da so lesena okna več kakor primerna za vgradnjo v naš dom.

© 25. 02. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.