Nasveti za pravilno shranjevanje pnevmatik
| Članek je bil prebran 1.585 krat.

Zimske pnevmatike niso več obvezne od 15. marca, zato jih bodo vozniki počasi zamenjali za letne. Vendar jih je potrebno pravilno shraniti, da bodo počakale dobro ohranjene do naslednje sezone. Kaj upoštevati pri shranjevanju zimskih oziroma letnih gum?

Kdaj zamenjati pnevmatike?

Zimska oprema je obvezna od 15. novembra do 15. marca. Vendar ni najbolj smiselno, da zimske gume zamenjate že prvi dan, ko jih zakon ne predpisuje več. Namenjene so večji varnosti v zimskih razmerah. In pogosto se zgodi, da se te zavlečejo tudi po 15. marcu. Lahko se zgodi, da nas preseneti sneg in bo zimska oprema prišla zelo prav.

Pred shranjevanjem jih očistite

Pred shranjevanjem je s pnevmatik potrebno odstraniti prah in umazanijo, ki bi lahko negativno vplivali na ohranjanje stanja gum, ko jih boste ponovno namestili na vozilo. Uporabite krtačo in zdrgnite gume, da ostranite kamenčke in ostalo, kar se nahaja na pnevmatikah. Posebna čistila niso potrebna, dovolj bo, da ostranite vso umazanijo, za kar bo zadostovala voda in detergent.

Shranjevanje je odvisno od platišč

Odločite se lahko za shranjevanje pri vulkanizerju, ki vam tudi zamenja pnevmatike. Tam je primerna temperatura, strokovnjak pa bo poskrbel, da se v čakanju na naslednjo sezono ne bodo poškodovale. Če se odločite za shranjevanje doma, upoštevajte, da je za pnevmatike najprimernejše hladen, temen, predvsem pa suh prostor. Najpogosteje se shranjujejo v kleti, garaži ali na podstrešju, kjer ni prepiha in visokih temperatur, ki lahko vpliva na stanje gum. Upoštevajte tudi, ali jih boste shranjevali s platišči ali brez.

Pravilno shranjevanje je nujno, da pnevmatike ohranijo svoje stanje v vmesnem času, ko jih ne potrebujemo. Nihče si ne želi, da bi se nepravilno shranjevanje spremenilo pnevmatiko, vplivalo na kakovost vožnje, predvsem pa skrajšalo njihovo življenjsko dobo.

© 29. 11. 2023 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.