Katere prednosti ponuja toplotna črpalka za sanitarno vodo?
| Članek je bil prebran 150 krat.

Čeprav se vsi zavedamo energetske draginje, pogosto ne vemo, kako bi znižali položnice za elektriko in ogrevanje. Ker se veliko gospodinjstev v Sloveniji še vedno ogreva s fosilnimi gorivi, je najbolj logična rešitev menjava načina ogrevanja. Vendar je ta odločitev povezana z visoko naložbo, ki jo je treba načrtovati, zato se menjava pogosto preloži v prihodnost. Ugodna, hipna in dobra rešitev za znižanje stroškov je lahko menjava starega bojlerja, ki je velik porabnik električne energije, s toplotno črpalko za sanitarno vodo. To pomeni, da pripravo tople sanitarne ločimo od obstoječega centralnega sistema in si na ta način zagotovimo tudi do 70-odstotne prihranke.

Varčevanje

Večji prihranki s toplotno črpalko

Čeprav boste za nov električni bojler odšteli med 100 EUR in 400 EUR, naj vas nizka začetna naložba te negospodarne naprave ne zavede. Namreč, zaradi visoke porabe električne energije in dražjega vzdrževanja električnega bojlerja boste kmalu presegli ceno naložbe v alternativno toplotno črpalko. Za prihranek bi zadostovala že toplotna črpalka za sanitarno vodo manjše moči, ki jo izberete še glede na predvideno porabo tople vode. Za gospodinjstvo, ki na dan porabi približno 200 litrov vode, zadostuje toplotna črpalka za sanitarno vodo z močjo 2 Kw in hranilnik tople vode z enako prostornino. Za tovrstno toplotno črpalko za sanitarno vodo blagovne znamke Daikin boste odšteli od 2000 EUR do 3000 EUR, odvisno od modela.

Delovanje na obnovljive vire

Toplotna črpalka za sanitarno vodo deluje na obnovljive vire energije, ki so brezplačni in vedno na voljo. To pomeni, da med svojim delovanjem črpa toploto iz prostora in jo pretvarja v toploto na višjem temperaturnem nivoju ter jo oddaja k sanitarni vodi v ogrevalniku. Zardi tega porabi manj električne energije, kar se na koncu meseca pozna tudi pri položnici za elektriko. Ker smo v Evropi in tudi v Sloveniji veliki porabniki tople vode in mora zato električni bojler delovati praktično ves dan, si lahko predstavljamo, da so z uporabo toplotne črpalke prihranki vidni že pri mesečni porabi. Na kancu leta pa lahko 70-odstotkov manjša poraba energije za pripravo tople vode s toplotno črpalko za sanitarno vodo predstavlja kar lep znesek, ki ga lahko privarčujemo na primer za nakup toplotne črpalke za ogrevanje vseh bivalnih ali poslovnih prostorov.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo Daikin

Daikin je blagovna znamka, ki je v Sloveniji ni treba prav posebej predstavljati, saj jo Slovenci dobro poznamo. Dakin poleg klimatskih naprav ponuja tudi več vrst visoko učinkovitih toplotnih črpalk, med katerimi je tudi toplotna črpalka za sanitarno vodo. Daikin Altherma za sanitarno vodo ima izredno tiho delovanje z 52 dBA zvočnega tlaka in je ena izmed najtišjih enot tega tipa na tržišču.

© 29. 11. 2023 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.