Kakšne so prednosti in slabosti električnih ročnih zavor?
| Članek je bil prebran 1.709 krat.

Električne ročne zavore so del opreme potniških vozil, njihova funkcija pa je zadržati vozilo v stoječem položaju tako na strminah kot na ravninah. Običajno je voznik ročno potegnil ročno zavoro navzgor in tako zaustavil vozilo. Pri električni zavori je tako, da jo voznik aktivira že z gumbom. Ročno zavoro v tem primeru aktivira elektronska kontrolna enota in aktuatorski mehanizem. Širša javnost pozna električno ročno zavoro bolj pod imenom EPB sistem.

Prve električne ročne zavore je imel BMW 7 iz l. 2002, od takrat pa so se razširile v številne druge avtomobilske modele.

Naloga EPB

EPB ob osnovni funkciji, da ohranja vozilo v istem položaju, kot, ko ga parkiramo, opravlja tudi druge naloge. Recimo, ko voznik pritisne na plin EPB samodejno sproti ročno zavoro. Ob tem zadržuje vozilo v istem položaju, tudi kadar ga parkiramo na klancu oz. hribu.

Prednosti EPB

Prednost EPB-ja je v tem, da je manjša verjetnost za njihovo kvarjenje, saj pri uporabi zavore ne premikamo nobenega kabla ali žice, ki bi se lahko prekinila ali pretrgala ali raztegnila skozi čas. V avtih, ki imajo vgrajen EPB se tako sprosti prostor za druge stvari, na primer, za večji prtljažnik, ali za kakšne dodatne predale oz. površino za shranjevanje v potniški kabini in za več drugih funkcionalnosti. V primeru nevarnosti, nepredvidljivih okoliščin ali nesreče lahko voznik z ročno zavoro še vedno upravlja ročno.

Slabosti EPB

Slabost je morda v tem, da vam električne zavore, v primeru okvare, ne more popraviti vaš sosed mehanik ali vi sami (pa čeprav se spoznate na vozila), ampak jo mora popraviti posebej izurjen mehanik, ki se spozna na popravila avtomobilske elektronike. A tega smo se dandanes vozniki že navadili. Vsaka večja avtomehanična delavnica ima v svoji ekipi tovrstnega mehanika, ki se spozna na elektroniko, saj imajo dandanes že vsa vozila vsaj nekaj elektronike, ki jo je seveda potrebno znati popraviti.

Z električno ročno zavoro se ponaša tudi tretja generacija priljubljenega dostavnika Berlingo. Če vas zanima še več informacij o novem Citroën Berlingo Van-u, pa si jih lahko preberete in ogledate na njihovi uradni strani.

 

© 26. 06. 2022 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.