Je vaš avto žejen? Preberite, kako lahko prihranite na gorivu
| Članek je bil prebran 1.725 krat.

Se tudi vam zdi, da svoj avto kar naprej vozite na bencinsko črpalko? Z nekaj nasveti lahko prihranite na gorivu. Preberite, kako.

Če ste voznik avtomobila, potem ste tudi reden obiskovalec bencinskih črpalk. Gorivo je dokaj drago, zato zagotovo prav vsakemu vozniku pridejo prav nasveti o tem, kako voziti avto, da bi porabili čim manj goriva.

Kratke vožnje porabijo več

Če svoj avto pogosteje vozite na kratke relacije, potem ste pogosteje na bencinski črpalki. Dokazano je namreč, da gre največ goriva ravno pri vožnji avta na kratkih relacijah.  To pa zato, ker motor avtomobila šele po nekaj prevoženih kilometrih doseže optimalno delovno temperaturo. Dokler se motor avtomobila ne segreje, pa porabi več goriva. Zato se poskušajte izogibati kratkih voženj, če se le da.

Izogibajte se kolon in gneče na cestah

Če se vozite s svojim avtom po cestah, kjer so pogosteje kolone, kjer je gneča pri semaforjih ali pa po tistih cestah, ki jih popravljajo in so delno zaprte, potem morate svoj avto tudi večkrat ustaviti in čakati z njim v mirovanju. Zaradi zaviranja, pospeševanja, mirovanja, delovanja motorja avtomobila v praznem hodu, pa gre tudi več goriva. Preden se odpravite na vožnjo s svojim avtom, preglejte, katere ceste so manj obremenjene in si prilagodite vožnjo.

Več teže, več goriva

Če je vaš avto obremenjen, bo porabil več goriva. Zato odstranite vso odvečno opremo, kot je denimo strešni kovček (kadar ga ne potrebujete), prikolica in ostala dodatna prtljaga, ki za vožnjo ni pomembna, pa jo imate kljub temu v avtu. Vsak dodaten tovor povzroča, da boste pri vožnji svojega avtomobila porabili več goriva.

Pomembne so tudi pnevmatike

Pomembno je, da kontrolirate, kakšen je pritisk zraka v pnevmatikah vašega avta. Zato na bencinskih črpalkah redno preverjajte pritisk pnevmatik.

Ne dirjajte po cestah

Svoj avto vozite po predpisih in nikar ne dirjajte z njim po cestah. Kot prvo, to ni varno in s tem ogrožate sebe in druge udeležence v prometu, kot drugo pa vožnja nad 100 kilometri na uro porabi več goriva. Če boste torej svoj avto vozili počasneje, boste porabili manj goriva.

Še več zanimivih informacij najdete tukaj.

 

© 27. 01. 2023 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.