Gospodarska vozila nove generacije – manj je več
| Članek je bil prebran 838 krat.

Naj vas naslov ne zavede – manj ne pomeni slabših dostavnikov ali manjšo prostornino. Nasprotno, trendi zadnjih let kažejo, da se gospodarska vozila korenito spreminjajo in postajajo vse bolj napredna. Zadnjih nekaj let gre vse v smer zmanjševanja mase in prostornine motorja. To pa nikakor ne pomeni slabosti, ampak predvsem manjšo porabo in večjo nosilnost vozil. Če torej razmišljate, da bi tudi vi postali lastnik enega izmed gospodarskih vozil, potem za svoj denar sedaj dobite manj – ki pa pravzaprav pomeni več.

citroen jumperPonudba gospodarskih vozil še nikoli tako bogata

Danes je na tržišču ogromno različnih modelov in znamk gospodarskih vozil. Mogoče je izbirati med lahkimi dostavniki pa vse do velikih gospodarskih vozil z maksimalno težo. Gospodarska vozila zaradi široke ponudbe pokrivajo najrazličnejša področja in so delovni pomočnik pri najrazličnejših delovnih nalogah. Gospodarska vozila že dolgo tudi niso samo uporabna in trpežna, ampak postajajo tudi vse bolje tehnološko opremljena, kar pomeni, da vožnja ni samo varna, ampak tudi zabavna. Pri tem imamo v mislih predvsem mnoge sodobne sisteme za pomoč pri vožnji (kamera za pomoč pri vožnji vzvratno, nadzor pri spustu po klancu, pomoč pri speljevanju navkreber, ipd.) in pa multimedijsko opremo (zaslon na dotik, povezavo za usb, bluetooth, itd.).

Čistejši motorji

Gospodarska vozila se danes vozijo in povzročajo precej manj okoljskega odtisa kakor nekoč. Pod pokrovom večine teh vozil se namreč nahaja nova generacija čistejših in bolj varčnih dizelskih motorjev. S takšnimi se lahko pohvali npr. vozilo Jumper Citroen, ki je poleg vozil Citroën Nemo, Berlingo in Jumpy, predstavnik gospodarskih vozil tega francoskega proizvajalca vozil. Bencinski motorji so danes skoraj preteklost, čeprav so še do pred nekaj leti predstavljali glavnino ponudbe. Razvoj je torej tako hiter, da se je le v nekaj letih naredil velik preobrat med tem, kaj so včasih pomenila gospodarska vozila in kaj pomenijo danes. Verjetno je zamenjava bencinskih motorjev z dizelskimi tudi posledica tega, da se bencinski motorji na veliko tržiščih niso prodajali tako dobro. Dizelska gospodarska vozila so v nasprotju s tem vse bolj priljubljena in prodajana.

Vrste gospodarskih vozil

V grobem je mogoče lahka gospodarska vozila deliti na 4 kategorije. Najmanjša gospodarska vozila so t.i. multinamenska vozila (npr. Berlingo), ki so v osnovi praktični mestni dostavniki, primerni za manjše količine tovora. Naslednja kategorija so kombi vozila srednje klase (npr. npr. Jumpy). Večja kategorija so veliki kombiji tipa Jumper Citroen. Zadnja in precej redka kategorija pa so pick up vozila, ki so primerna predvsem za delo na najbolj grobih terenih in za delo na gradbiščih. Pri vseh kategorijah gospodarskih vozil je v zadnjih letih, podobno kot pri osebnih vozilih, moč opaziti downsizing motorjev – to pomeni manjšo porabo in manjše izpuste oziroma emisije. Manjša se tudi masa tovrstnih vozil, zahvaljujoč predvsem kvalitetnim in naprednim materialom. Zaradi tega imajo ta vozila večjo nosilnost – tako npr. že manjši dostavnik lahko prepelje težo tudi preko 800 kg. Med najbolj prodajnimi gospodarskimi vozili so Jumper Citroen in Peugeotova gospodarska vozila. Glede na to, kako se prodaja vozil v tem razredu vsako leto povečuje, je pričakovati, da bodo avtomobilski proizvajalci v prihodnje še več resursov vlagali v razvoj in izboljšave gospodarskih vozil.

© 25. 02. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.