Električna vozila še posebej primerna za urbana okolja
| Članek je bil prebran 165 krat.

V Sloveniji je obremenjevanje okolja iz naslova prometa vse intenzivnejše, saj s širitvami prometne infrastrukture le-ta posega v prostor, omogoča večanje prometa in s tem povzroča emisije onesnaževal zunanjega zraka. Evropska unija si prizadeva, da bi do leta 2050 postala gospodarstvo z ničelnimi neto emisijami toplogrednih plinov, pri čemer ima promet pomembno vlogo. Delček mozaika do podnebne nevtralnosti je zagotovo povečanje števila električnih vozil, ki za pogon uporabljajo visoko učinkovite električne motorje, ki se vse pogosteje polnijo iz omrežja z elektriko iz nizkoogljičnih virov. Električna vozila pa so zaradi višje koncentracije emisij v večjih mestih, še posebej primerna za urbana okolja

Električna vozila

Bistveno manj emisij CO2

Vse pogosteje lahko napajamo električna vozila z elektriko iz obnovljivih virov energije in tudi če bi jih napajali z elektriko iz fosilnih goriv bi za polnjenje povzročili bistveno manj posrednih emisij CO2 kot z vozili na klasični pogon. Na splošno lahko trdimo, da električna vozila neposredno ne ustvarjajo toplogrednih plinov in so tudi varčnejša od ostalih vozil (bencin ali dizel), saj z isto energijo prevozijo dvakrat daljšo razdaljo. Novi Citroën ë-C4 je 100 odstotno električen in pooseblja tehnološko napredno in moderno električno mobilnost ter omogoča enostaven dostop tudi do tistih predelov mestnih središč, kjer veljajo omejitve prometnega režima.

Priložnost za EKO subvencijo

EKO sklad je objavil javni poziv katerega namen je spodbuditi nakup okolju prijaznejših vozil za cestni promet ter s tem zmanjšati emisije CO2, onesnaženje z delci PM10 in druge emisije iz prometa. Zato pri nakupu električnega vozila lahko pridobite subvencijo za naložbo nakupa novega vozila na električni pogon ali predelavo vozila na električni pogon, ki vključuje nakup oziroma najem baterije. Predelava vozila pomeni nakup sestavnih delov, potrebnih za predelavo vozila na električni pogon, in stroške dela predelave. Nepovratne finančne spodbude pa bodo vlagateljem dodeljene po pravilu »de minimis« pomoči.

Korak do čistejšega zraka

Skupna zavest o podnebnih spremembah in njenih vplivih na kvaliteto življenja danes in v prihodnje je ključen korak, da tudi sami naredimo premike v pravo smer. Pri nakupu električnega vozila ne gre več za tvegano naložbo, saj je tehnologija izredno napredovala, infrastruktura polnilnih postaj pa je postala razvejana in številčnejša tudi pri nas. Citroën ë-C4 zagotavlja res enostavno električno vožnjo in je opremljen je z baterijo s kapaciteto 50 kWh, ki ponuja do 350 km dosega. Garancija na baterijo pa velja 8 let oziroma 160.000 kilometrov pri 70 % napolnjenosti. Ni več strahu, da nebi naredili korak do čistejšega zraka.

© 27. 05. 2022 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.