DIY/Naredi sam: Kako popestriti svoj dom?
| Članek je bil prebran 866 krat.

Ko nekaj let živimo v istih prostorih in z isto opremo, začnejo vsaj tisti s kreativno žilico v sebi počasi razmišljati o morebitnih preobrazbah, prenovah ali spremembah svojega doma. spremembe ne rabijo biti velike, da bi z njimi preobrazili dom, včasih je dovolj zamenjati kakšen ročaj na pohištvu ali pa prestaviti kakšno luč. Z majhnimi spremembami lahko tako popestrimo svoj dom, da je v njem še prijetneje živeti.

prenova domaKako popestriti stene?

Običajno so stene v stanovanjih ali hišah največje površine, ki so prazne oziroma ostanejo večinsko neizkoriščene. To je v manjših stanovanjih tudi smiselno, saj bi z zapolnjenimi stenami lahko povzročili občutek utesnjenosti. Stene pogosto ostanejo prazne in bele, ker za dekoracije pri opremi stanovanja ali hiše pogosto zmanjka denarja. Toda za vas smo zbrali nekaj  »Naredi sam« predlogov, ki vas ne bodo stali veliko denarja, z njimi pa boste celovito spremenili svoj dom.

Stara okna lahko domiselno uporabite, če želite popestriti steno. Tako oknu najprej odstranite steklo, nato pa obdelate les. V kolikor si želite rustikalnega oziroma starinskega videza, okna po površini ne obdelujete posebej. V nasprotnem primeru ga je dobro pobrusiti in zaščititi z lakom za les ali prebarvati z barvo. Okno nato namestimo na prazno steno. V kolikor želimo kontrast, ga pobarvamo na črno, sicer ga pustimo v beli ali svetlih tonih. Okenski okvir nam lahko služi kot okvir slike, zato lahko v sredino pritrdimo kakšno sliko ali dekorativni predmet. Lahko pa je okno tudi samo po sebi dekoracija. Nekateri se odločijo, da ga opremijo še z lesenimi polkni, ki jih imajo na steni lahko odprte ali zaprte.

Stene lahko popestrimo tudi tako, da jih prepleskamo z barvami. Z lepilnim trakom, ki je namenjen zaščiti pri pleskanju sten, oblikujemo vzorce oziroma črte, nato pa izberemo ustrezno barvo in se lotimo barvanja. Na ta način lahko povsem spremenimo videz prostora, vanj pa vnesemo tudi svežo energijo. Vzorci ali črte so zelo primerna izbira tudi, ko gre za opremljanje ali  urejanje otroške sobe, saj imajo otroci radi barve.

V zadnjih letih so tapete ponovno postale modne in trendi, zato ni nič nenavadnega, da jih je mogoče najti v marsikaterem domu. S tapetami lahko popestrimo samo eno del stene ali pa eno steno v prostoru (npr. za vzglavje postelje, za televizijo, ipd.). Na ta način dosežemo, da tista stena izstopa in razbije siceršnjo belino ali monotonost stene. Tapete je mogoče oblikovati tudi s posebnim valčkom za barvanje sten, na katerem so odlite posebne oblike, ki se nato ob barvanju odtiskujejo na steni. Na ta način je zelo moderno urediti predsobo, ki jo poživimo, hkrati pa na ta način prostor napolnimo in vanj ne rabimo postavljati drugih kosov pohištva. V primeru predsobe, ki jo opremimo s tapetami, je tako dovolj, da vanjo postavimo le še samostoječo svetilko in stol za preobuvanje. Vse ostalo je lahko že odveč. Pri tapetah izbirajte vzorce, ki se lepo podajo k siceršnjemu stilu notranje opreme prostorov.

Z takšnimi majhnimi posegi in dobro voljo je naš dom mogoče spremeniti na bolje.

© 30. 03. 2020 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.