Celiakija: Preobčutljivost na gluten
| Članek je bil prebran 1.084 krat.

Celiakija je avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo. Pojavi se, če je naš organizem preobčutljiv na gluten.

Celiakija je zelo resna bolezen, ki lahko povzroča veliko škodo našemu telesu, če je ne jemljemo resno in če se ne držimo strogo predpisane diete. Celiakija je preobčutljivost na gluten, tega pa najdemo v žitaricah: v pšenici, ječmenu, rži, piri in ovsu.

Celiakija in gluten

Če je naše telo preobčutljivo na gluten, če torej imamo celiakijo, je potrebna stroga dieta. V nasprotnem lahko pride tudi do večjih poškodb in trajnih posledic. Gluten lahko pri osebi, ki ima celiakijo, povzroči okvaro sluznice tankega črevesja, to pa lahko privede do motenj v absorpciji hrane, telo težje prebavlja hrano in težje pridobiva vitamina in minerale iz nje. Zato je tudi zelo pomembno, da se pri celiakiji držimo diete, le na tak način se namreč sluznica opomore.

Celiakija je neozdravljiva

Celiakija je bolezen, ki bolnika spremlja celo življenje. Je neozdravljiva in tudi dedna. To pomeni, da je veliko več možnosti, da zbolimo za celiakijo, če jo že ima nekdo v družini.

Ker je pri celiakiji povsem raziskano, da bolezen slabša gluten, lahko s pravilno prehrano zaustavimo bolezenske znake in življenje je tudi s celiakijo popolnoma kvalitetno.

Najpogostejši znaki, ki nakazujejo, da gre za celiakijo

Celiakija se lahko pojavi v vseh življenjskih obdobjih, kar pomeni, da lahko za celiakijo zbolijo tako otroci kot tudi odrasli. Zanimivo je, da lahko inkubacijski čas pri celiakiji traja od več mesecev pa tudi do več let.

Najpogostejši znaki celiakije so:

Ko je enkrat bolezen diagnosticirana, je potrebno vedeti tudi, da zdravila za celiakijo še ni. Če bolnik iz prehrane črta vsa živila, ki vsebujejo gluten, lahko bolezen zaustavi in z njo živi popolnoma kvalitetno življenje.

 

 

© 07. 03. 2021 - StanleyGarza.com. Oglaševanje.